ZAKAJ BI ODPUSTIL/A, ČE JE ODPUŠČATI TAKO TEŽKO?

odpustitiZakaj bi odpustil/a, če je odpuščati tako težko? (A.Z.)

Vedno odpuščaš zaradi SEBE. Kljub temu, da si jezen/a na neko osebo, ki te je s svojimi besedami ali dejanji hote ali nehote prizadela. Koliko je v tem stavku nepomembnih besed s katerimi se takrat ukvarjamo, ko smo globoko prizadeti. Zakaj mi je to storil/a? Ali je bilo nalašč? Zakaj nisem opazil/a? Še veliko je teh vprašanj, ki se ti takrat vrtijo po glavi. Ali kdaj pomisliš, da si to izkušnjo potreboval zato, da se prestaviš naprej? Da imaš to življenje točno s tem razlogom, da nabereš izkušnje grenke in čudovite. In, če se želiš prestavit iz teh grenkih izkušenj moraš najprej spremenit pogled na življenje.

Kaj to pomeni?

Znati moraš odpuščat!!! V vsakem besedilu o osebni rasti in duhovnosti prebereš odpusti sebi in drugim. Ampak, če se še tako trudiš čustva ostajajo. Jeza, sovraštvo, bolečina, strah,…. vsa ta čustva ostajajo in te vlečejo na dno in vračajo nazaj v tisto bolečo zgodbo. Kot, da ni izhoda iz tega brezna. Gaziš po dnu in se ne moreš povzpet. Nihče ne zahteva od tebe, da moraš potlačit vse te občutke. Bolečina popusti ko je čas. In čas je, ko razumeš. Če pogledaš nazaj v zgodovino svojega življenja. Mogoče svojo prvo ljubezen, kako je bilo lepo, potem grenko razočaranje in neizprosna bolečina. Sedaj po mnogih letih pa simpatičen priokus in samo še spomin na prvo ljubezen. Kaj sem ti hotela s tem povedati? Celo vesolje in tudi mi, vse je naravnano k temu, da se samo zdravi, sestavlja, umiri. Od tu tudi pregovor, da čas celi rane. Res jih celi, ampak če si v tem trenutku globoko ranjen je to težko, zelo težko sprejet, ker se zavedaš samo TEGA TRENUTKA, vse ostalo ti je nepomembno. Bolečina te ustavi, ne da ti možnosti it naprej. Ne da ti možnosti, da bi našel droben sončni žarek, ki ti iz tega brezna kaže pot.

Kaj sploh je odpuščanje?

Ko osebi, ki te je prizadela odpustiš, še vedno v tebi ostanejo čustva. Zmotno je mišljenje, da če odpustiš, da bo potem vse kot je bilo nekoč. No, to ne pomeni, da ne more biti, vse je stvar posameznika. Ampak odpuščati pomeni razumeti zakaj te je ta oseba prizadela, zakaj je bila ta oseba prisotna v tvojem življenju. Ko to razumeš, razumeš kaj pomeni odpustiti.  In kar je najpomembnejše: boli vedno tam kjer si bil ti nekoč krivičen do nekoga. Zato je pomembno, da najprej oprostiš sam sebi in vsem, ki si jih ti prizadel. Takrat ko si sposoben/a razumeti življenje, si sposoben/a odpuščati sebi. Ko si sposoben odpustiti sebi lahko odpustiš drugim. In takrat greš lahko naprej in ti uspe doseči nemogoče stvari.

Imej se rad/a odpusti si in pojdi naprej v čudovit dan, ker si to zaslužiš.