Občutek manjvrednosti

manjvrednostZakaj se ljudje pogosto počutimo »inferiorno« oziroma manjvredno. Od kod to izvira?

Ko razmišljamo in se v razmišljanju primerjamo z drugimi ljudmi in stvarmi, potem enostavno začnemo soditi samega sebe, v primerjavi z drugim človekom ali pa z neko drugo stvarjo. Kar se večino zgodi, je to, da potem presodimo, da nismo tako dobri kot drugi, ali pa toliko vredni kot nekdo drug oziroma neka druga zadeva. Zakaj? Ker najdemo raznorazne izgovore zakaj smo manjvredni.

Se venomer sprašujete, zakaj ima nekdo drug več pravic se označevati kot večvrednega kot vi. Povprečni ljudje se ponavadi počutimo manjvredne v navzočnosti nekoga, ki je recimo v službi na višjem položaju od nas. Samo zato, ker zasluži več denarja. Mi se potem začnemo z njim primerjati, v tem primeru primerjamo našo plačo z njihovo in posledično se počutimo »inferiorne« – manjvredne in nas je sram v družbi takega človeka. Ali, če je nekdo v službi v nadrejenem položaju nam, se pravi, da nam ukazuje, obratno pa mi tega ne moremo početi, se mi enostavno počutimo »inferiorno« – manjvredno proti temu človeku. Zato, ker sprejmemo v svojih mislih te izgovore, zakaj smo mi zdaj manjvreden človek od nekoga drugega. Vse to na podlagi tega izgovora, da je na višjem službenem položaju.
Se kdaj morda primerjate z zvezniki iz televizije, pevci ali igralci,… In se sprašujete, če bi znali tako kot oni? Hitro ugotovimo, da ne znamo tako dobro delati, kar nek zvezdnik zna. Nakar ponovno prepoznamo v sebi občutek manjvrednosti in občutek sramu.

Izvor občutka manjvrednosti torej izhaja iz tega, da se mi začnemo primerjati z drugimi ljudmi ali pa z neko stvarjo. Potem pa se začnemo označevati v primerjavi z drugimi kot manjvredni, zaradi raznih razlogov in izgovorov, ki jih najdemo skozi razmišljanje in primerjanjem s to osebo ali stvarjo. To je tudi neke vrste nesprejemljivo, ko se počutimo mi manjvredne, ravno tudi začnemo sprejemati to, da lahko nekdo drug z nami opravlja in ravna na tak način, da nas izrablja, ker mu mi to dopuščamo. Vse to pa mi opravičimo s svojimi misli, ker se počutimo manjvredne. Tako enostavno dopuščamo tudi, da imajo drugi ljudje več vpliva, več denarja, več pravic, itd.

Najprej iskreno poglejte sami nase, opazujte svoje misli, občutke, ocenite na kakšen način, kako in zakaj se sploh primerjate z drugim. V pomoč vam bo tehnika EFT. Uporabite jo.

Občutek manjvrednosti lahko zdaj trajno odpravite s tapkanjem oziroma s tehniko EFT!

Primer tapkanja za občutek manjvrednosti:

Točke za tapkanje najdete na naslovu Točke za tapkanje. V tapkanje nato vključite vaš problem (npr.: imam občutek manjvrednosti).

Karate točka: Kljub temu, da čutim, da sem manjvreden/a, se imam rad/a in se sprejemam.

Na notranji strani obrvi: počutim se manjvredno.

Ob istih stavkih nadaljujte s tapkanjem po ostalih končnih točkah telesnih meridianov.

 

Navedeni uvod v tapkanje je samo splošen primer. Tapkanje je specifično za vsakega posameznika.

Naš um je sestavljen iz zavestnega in podzavestnega dela naše osebnosti. S tapkanjem posežemo v čustveni del vaše osebnosti. 

Pri nas boste deležni velikih sprememb v življenju. Na individualni EFT terapiji vam bomo posegali globoko v vašo podzavest. Tako se boste TRAJNO rešili neprijetnih občutkov in starih vzorcev, ne da bi zato morali obiskovati mnogo drugih različnih oblik terapij. Postali boste sproščeni, mirnejši, izboljšal se vam bo spanec, pridobili boste večjo samozavest, obvladati boste začeli svoje misli, občutke, telo in življenje. Pokličite na telefon: 051-780-724 (Mojca Nendl) in si rezervirajte svoj termin ali pišite na e-mail: info@eft.si.