Jeza

jeza na šefaJeza je negativno čustvo. Zaradi jeze človek postane ranjen, depresiven ali pa se zna tudi maščevati. Prime nas, da bi koga udarili, zakričali ali kaj fizičnega uničili, včasih to tudi storimo. Zato ima jeza tudi fizične posledice, kot so visok krvni tlak, zvišan srčni utrip in visok adrenalin.
Kaj se zgodi s potlačeno jezo? Kam gre? Nikamor, ostane naložena nekje v našem telesu in čaka na trenutek, da bo lahko spet pokukala na površje. Nezavedno jo potlačimo v podzavest in tako naredimo naši duševnosti večjo škodo, kot pa da bi to jezo konstruktivno izrazili. Potlačena jeza ubija v obliki depresije, alkoholizma, osamljenosti, kroničnega nezadovoljstva …

Zakaj bi bil nekdo jezen? Ker je jeza fantastičen občutek in pove nam veliko, kar v resnici občutimo. Ujezimo se zato, ker nekaj zgleda nepošteno do nas ali do nekoga, ki nam je blizu. Jezni smo, ko občutimo nepravičnost, in vedno se nam zdi, da smo upravičeno jezni.

Posebej težko je pozabiti na jezo, ko oseba, ki nam je storila krivico in se nam ni opravičila ali pa celo ni opazila, da nas je s tem prizadela. Včasih to jezo čutimo še leta kasneje in smo zaradi tega prizadeti.

Jeza lahko osvobajajoča. Dovolite si jo izraziti in predelati. S tem zmanjšate tveganja za duševne motnje, kot je depresija.

Če tudi vi občutite jezo in se zalotite, da v določenih trenutkih čisto neupravičeno odreagirate jezno oziroma zajedljivo in čeprav bi raje odreagirali mirno in človeško, potem poskusite tapkati.

Primer tapkanja za jezo:

Točke za tapkanje najdete na naslovu Točke za tapkanje. V tapkanje nato vključite vašo frustracijo (npr.: jeza na šefa). 

Karate točka: Kljub temu, da sem jezen/a na šefa, se imam rad/a in se sprejemam.

Na notranji strani obrvi: Jezen/a sem na šefa.

Ob istih stavkih nadaljujte s tapkanjem po ostalih končnih točkah telesnih meridianov.

 

Navedeni uvod v tapkanje je samo splošen primer. Tapkanje je specifično za vsakega posameznika. 

Naš um je sestavljen iz zavestnega in podzavestnega dela naše osebnosti. S tapkanjem posežemo v čustveni del vaše osebnosti. 

Pri nas boste deležni velikih sprememb v življenju. Na individualni EFT terapiji vam bomo posegali globoko v vašo podzavest. Tako se boste TRAJNO rešili neprijetnih občutkov in starih vzorcev, ne da bi zato morali obiskovati mnogo drugih različnih oblik terapij. Postali boste sproščeni, mirnejši, izboljšal se vam bo spanec, pridobili boste večjo samozavest, obvladati boste začeli svoje misli, občutke, telo in življenje. Pokličite na telefon: 051-780-724 (Mojca Nendl) in si rezervirajte svoj termin ali pišite na e-mail: info@eft.si.