JECLJANJE

jecljanjeJECLJANJE (D.P.)
Jecljanje je motnja normalnega tempa govora in govornega ritma, ki se pojavi med drugim in sedmim letom starosti. Kaže se kot večkratno ponavljanje pri izgovarjanju besed. Osebe, ki se borijo s to izkušnjo, lahko doživijo popolno blokado govora, ko nikakor ne morejo izgovoriti določeno besedo ali pa se jim določen glas ponavlja oziroma podaljša. Strokovnjaki ugotavljajo, da je več sprožilnih dejavnikov, ki privedejo do jecljanja:
* fiziološki vzroki (poškodbe, bolezni),
* psihična nestabilnost (strahovi),
* izkušnja enkratne, močne traume,
* socialni vzroki (neustrezni vzgojni postopki),
* odnos staršev.

V mnogih primerih so starši ali pa druge osebe, ki so pomembne v življenju jeclavcev, so izjemno kritični, ali so ti celo žrtve zlorabe, fizičnega in psihičnega nasilja (zasmehovanje, verbalno nasilje, žalitve, posmehovanje) ali celo seksualne zlorabe.

S tapkanjem se vrnemo v tisti dogodek, zaradi katerega je oseba začela jecljati. Z EFT tehniko skušamo omiliti in odpraviti odzivnost jecljavca, sploh ko se znajde v situaciji v kateri ga-jo postane strah in podoživlja določene neprijetne občutke ter se ne počuti varno. S tapkanjem pri jecljavcih skušamo doseči sproščenost in občutek lagodja tudi v tistih situacijah v katerih je bilo nelagodje in strah najbolj močan.