HORMONSKO NERAVNOVESJE

HORMONSKO NERAVNOVESJE in EFT (M.N.)

  • izgorelost,
  • nespečnost,
  • stres,
  • stalna utrujenost,
  • slaba koncentracija,
  • oslabljena ščitnica,
  • “megla” v možganih,
  • nekontrolirano pridobivanje kilogramov,
  • napadi lakote in želje po sladkorju.

Vse to so simptomi hormonskega neravnovesja.

hormonsko-neravnovesjeKAJ POMENI HORMONSKO NERAVNOVESJE?

Hormonsko neravnovesje pomeni, da se enega hormona proizvaja več kot ostalih. Največkrat je to stresni hormon  – KORTIZOL. Ta je na kratek rok za življenje najpomembnejši, vendar njegova stalna proizvodnja povzroči manj kot ostalih hormonov recimo hormonov ščitnice, spolnih hormonov, manjko testosterona pri moških. Vse to pa ima resne posledice, kot so nekontrolirano pridobivanje telesne teže, neplodnost, izguba mišične mase, upočasnjen metabolizem, manjko energije in slaba koncentracija.

KAJ JE STRESNI HORMON KORTIZOL?

KORTIZOL je glavni stresni hormon, ki ga nadledvične žleze sprostijo ob vsakem razburjenju zaradi težkih življenjski preizkušenj, travm iz preteklosti, bodisi zaradi strahu pred neznanim ali zaradi konfliktov s fantom/punco, mamo, šefom..  ali pa zaradi kakšne nevarnosti…, in spravi telo v tako imenovani stresni odziv “boj ali beg”.

KORTIZOL se sproži, ko smo pod stresom. STRES pa je lahko posledica kar nekaj dejavnikov – slaba hrana, strah pred neznanim, pritisk v službi, slabi medsebojni odnosi, itd.

KORTIZOL odloča, ali bomo imeli napade lakote in neustavljive želje po sladkorju, večino noči prebedeli, vsako zimo zboleli, itd.

KAJ POMENI KONSTANTNO POVIŠAN KORTIZOL?

Če je kortizol nenehno povišan, govorimo o kroničnem oziroma vsakodnevnem stresu. Signal za kortizol, ki potuje iz možganskega hipotalamusa prek hipofize do nadledvične žleze, je stalno “vžgan” in vseprisoten, zato nadledvična žleza enostavno ne zmore več tega tempa. Takrat so naše nadledvične žleze preobremenjene in govorimo o sindromu izgorelosti.

To pomeni konstantno povišan krvni sladkor in konstantno ustavljene ostale funkcije, kot je npr. presnova. V času povišanega kortizola porabe kalorij skoraj ni. Veliko je ljudi, ki manj in zdravo jedo, a nikakor ne morejo shujšati. Prav tako jih pestijo težave s koncentracijo, stalno utrujenostjo, slab imunski sistem in zmanjšanj libido ali celo neplodnost. Vse to lahko povzroči stres oziroma nenehno povišan hormon kortizol.

Hormonsko neravnovesje – dejavniki na katere vpliva kortizol:

– DEPRESIJA IN TESNOBNOST
Gre za tisti grozni občutek, da se telo preprosto ne zmore več regenerirati. Obenem nas preplavi občutek nesposobnosti, ker ne zmoremo opravljati več nalog naenkrat. Povišan kortizol namreč znižuje tudi tako imenovani hormon sreče serotonin.

– NESPEČNOST
Kortizol je pomembno vpleten tudi v našo biološko uro budnosti in spanja. V idealnih okoliščinah naj bi imeli najvišjo stopnjo kortizola zjutraj, ko se je treba zbuditi (naša notranja budilka), in najnižjo zvečer, ko se je pred spanjem treba umiriti. V primeru kroničnega stresa se to ravnovesje poruši, posledica pa je nespečnost.

– NEKONTROLIRANO PRIDOBIVANJE TEŽE, NAPADI LAKOTE IN SLADKORJA
Med “podivjanim” kortizolom je celotna presnova hrane upočasnjena, saj telo energijo porablja za spopad s stresom, torej preživetje in ne za presnovo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Odvečni kilogrami se kljub telovadbi ne pokurijo, poleg tega se hitreje nalagajo, predvsem OKOLI TREBUHA. Povišan kortizol zahteva dodatno energijo in spodbudi v telesu občutek lakote tudi takrat, ko sploh nismo zares lačni.

– MOČNA UTRUJENOST
Čutimo močno utrujenost, ki je ne moremo pregnati, čeprav veliko počivamo.

– PORUŠENO HORMONSKO RAVNOVESJE
V kolikor so nadledvične žleze utrujene, se poruši cel hormonski sistem. Pride do težav s ščitnico. Pri moških se zniža raven testosterona, kar povzroči zmanjšano mišično maso in motnje erekcije.

– SLAB IMUNSKI SISTEM, UPOČASNJENO DELOVANJE MOŽGANOV
Koncentracija je slabša, delovne naloge se zdijo zelo zahtevne, ničesar si ne moremo zapomniti, zbolimo…

Ljudje se zavedajo, da so stalno pod stresom in da imajo konstantno povišan stresni hormon kortizol, vendar premalo. Ljudje smo sposobni marsikaj in se velikokrat s pomočjo stimulantov kot je kava ali razni energijski napitki prebijemo čez dan. To je na dolgi rok nevarno, saj z umetnimi stimulanti le zamaskiramo škodo, ki jo povzroča stresni kortizol. Le ta pa je kriv za oslabljeno delovanje ščitnice in nekontrolirano pridobivanje kilogramov. Zaradi njega se zjutraj zbudimo kot bi nas povozil avto in/ali čutimo strah, ne moremo naprej, smo na meji z depresijo…itd.

KAJ NAREDITI S POVIŠANIM KORTIZOLOM?

Ljudje v razvitem svetu imajo v kar 50 % povišan stresni hormon kortizol. Višek kortizola in stresa je krivec za kar 70 % vseh bolezni, tudi tistih najhujših.

S stresom se moramo spopasti že zdaj, ko smo še zdravi in ne čakati, ko bo že prepozno. Stresa se trajno rešimo s tehniko EFT. EFT pomeni tehnika čustvene svobode in predstavlja čustveno verzijo akupunkture, le da pri tem ne uporabljamo igel. Namesto tega obravnavamo čustvene motnje. Čustveni dejavnik, ki vpliva na bolezen in z njo povezane težave ter fizične znake, ima veliko večji vpliv kot smo si do danes predstavljali. Vsak se intuitivno zaveda, da takrat, ko nosi v sebi jezo, žalost, krivdo ali travme, se to kaže v fizični obliki. Če je nekdo resnično jezen, ima napet trebuh, ga stiska v prsih, krvni pritisk naraste in zviša se mu kortizol. Čustva povzročijo telesne spremembe.

Če to več časa zadržujemo v svojem telesu, nastopijo bolezni. Z EFT tehniko dosežemo da “ozdravimo” vzroke, kjer so nastali v preteklosti in ne le simptome, kot jih odpravljajo zdravila. Če čustvene dejavnike izbrišemo na dovolj globoki stopnji, pride do telesne ozdravitve. Kadar tapkamo po meridijanih, se stvari uravnovesijo.

Višek kortizola je kriv za večinski nastanek bolezni kot so DEBELOST, DEPRESIJA, STRES, SLABA PRODUKTIVNOST V SLUŽBI, SLABA KONCENTRACIJA, UTRUJENOST, IZGORELOST, …

z EFT tehniko si lahko trajno uravnovesite svoj kortizol, le tako vam ne bo prihajalo do resnejših težav.

 

 

This entry was posted on 16 novembra, 2016, in blog. Bookmark the permalink.