Kako TAPKATI?

vprašajKako tapkati? Osnovni postopek je sestavljen iz tapkanja (rahlega udarjanja) s prsti na določene akupunkturne točke telesa in sočasnega izgovarjanja določenih besed, s katerimi opisujemo svojo čustveno težavo ali neprijeten občutek v telesu.

Besede, ki jih uporabljamo med tapkanjem, so namenjene temu, da smo osredotočeni na našo težavo. Tako se uglasimo z motnjo v energijskem sistemu telesa, ki je nastala ob nekem minulem dogodku. V procesu tapkanja moramo biti osredotočeni na negativno čustvo ali spomin, s tapkanjem pa hkrati stimuliramo energijske poti in tako uravnavamo energijsko motnjo. Točke, ki jih uporabljamo, so končne točke energijskih poti – meridianov.

Tapkamo na osem različnih akupunkturnih točk, ob čemer glasno opisujemo neprijetna čustva, ki jih čutimo.

EFT TERAPIJA V 5. KORAKIHkoraki

1. Korak PREPOZNAMO TEŽAVO

Negativno čustvo, fizični občutek, negativno prepričanje…

2. Korak DEFINIRAMO INTENZIVNOST TE TEŽAVE

Preden začnemo tapkati, določimo intenzivnost negativnega čustva ali bolečine. Uporabimo lestvico od 0 do 10, kjer 10 pomeni največjo možno intenzivnost, in 0 pomeni, da ni več nobene čustvene intenzivnosti več).

3. Korak TAPKAMO NA KARATE TOČKO in 3x IZREČEMO UVODNI STAVEK

Kljub temu, da imam _____________ (navedemo svojo težavo), se popolnoma in globoko sprejemam in se imam rad/a.

4. Korak TAPKAMO PO OSTALIH TOČKAH in GOVORIMO KRATKE STAVKE

Imam _________ (to težavo) Ponovite na vsaki točki isto.

Na vsaki točki telesa tapkamo približno toliko časa, da na kratko z besedami izrazimo svoj problem (od 3- do 7-krat).

5. Korak PREVERIMO KAJ SE JE ZGODILO Z INTENZIVNOSTJO

Ko izvedemo en krog tapkanja, preverimo intenzivnost težave, ki smo jo izgovarjali pri tapkanju. Ponovno ocenjevanje je zelo pomembno, saj tako spremljamo napredek, ki smo ga dosegli z EFT tapkanjem. V večini primerov se po vsakem krogu tapkanja intenzivnost zmanjša. Lahko pa tudi ostane enaka, kar pomeni, da moramo natančneje opisati svoj problem, besede izgovoriti bolj energično ali pa se problema lotiti nekoliko drugače. Kadar čustvena intenzivnost po uporabi EFT tehnike naraste, to pomeni, da so se vzbudila negativna čustva, ki se jih prej nismo zavedali in so bila skrita nekje globoko v nas. Tapkanje v tem primeru vsekakor nadaljujte.

Osnovni postopek torej ponovimo tolikokrat, da čustvena intenzivnost dogodka izgine in dosežemo olajšanje. V situacijah, ko ne morete izgovarjati na glas, je dovolj, da ste v mislih osredotočeni na dogodke.

 

BODITE ČIMBOLJ SPECIFIČNI IN NATANČNI

natančnostVeliko ljudi se ob učenju tapkanja sprašuje, kaj točno morajo govoriti. V nadaljevanju je nekaj stavkov za vzorec, vendar je vaše stanje unikatno in je brez terapij točno vedeti kaj bi bilo idealno za vas. Izpostavljene bodo splošne teme, nato pa boste morali sami prikrojiti ustrezne stavke, glede na vaše specifične izkušnje. Najbolje je, da zaupate svojim občutkom. Zelo je pomembno, da ste precej natančni. Če tapkate na bolj splošne probleme, se sicer lahko izboljša vaše počutje, vendar je tapkanje bolj uspešno, če dodate ustrezne podrobnosti, ki točno opredeljujejo vaše izkušnje. Za primer vključite čas, kdaj se je to zgodilo, kdo je bil vključen v dogodek, kaj ste pri tem občutili v vašem telesu? Takšne natančne opredelitve vam pomagajo, da se bolje osredotočite na vaš konkretni problem. Na ta način si boste znova priklicali v spomin vaš možganski odziv na dogodek. Če imate težave z oblikovanjem stavkov, se osredotočite na vaše občutke, ali pa si pred sabo predstavljajte sliko dogodka in jo potem opišite. V vsakem primeru morate doseči, da se v vaših možganih izbriše spomin na ta dogodek.

Prvi primer:

Splošna trditev: imam bolečino v mojih ramenih. Bolj natančen primer stavka bi bil: v levem ramenu me zaboli, ko dvignem roko. In če smo še bolj natančni: ko dvignem roko imam ostro pekočo bolečino v levem ramenu.

Drugi primer:

Splošna trditev: jezen/a sem. Bolj natančno: jezen/a sem na svojega šefa, ker mi je rekel nekaj slabega. Še bolj natančna trditev: zaradi tega, ker mi je šef rekel, da ne opravljam svojega dela dobro, občutim jezo v mojih prsih.

Pomembno je, da tudi opredelite moč vaše jeze, in ocenite na lestvici od 0-10 koliko ste jezni. Tako se opredelijo podrobnosti:

– Zakaj sem jezen/a?

– Za koliko sem jezen/a?

– Kje v telesu občutim jezo?

Vedno bodite čimbolj natančni in rezultati bodo osupljivi.

ZAKAJ SE PRI TAPKANJU OSREDOTOČITI NA NEGATIVNE MISLI?

negativnostEno od pogostih vprašanj je, zakaj se pri tapkanju osredotočiti na negativne misli. Ljudje se večinoma ne želijo osredotočiti na negativno. V realnosti pa je tako, da so negativne misli v nas prisotne, ne glede na to, ali na njih zavestno mislimo ali ne. To je tako kot kup položnic zatlačenih v predal, s katerimi se ne želite še ukvarjati. Kljub temu pa so še vedno tam in nas bremenijo. Naša čustva, prepričanja in travme še vedno delujejo na nas in vplivajo na naše življenje. Z njimi se moramo ukvarjati, si priznati da obstajajo in jih izbrisati. Na negativne stavke se osredotočimo samo za kratek trenutek, saj s tapkanjem problem rešujemo. Kasneje se premaknemo na pozitivne ideje in misli. Namesto da govorimo o negativnem, lahko uporabimo izraze resnice ali pozitivne stavke. Odražajo namreč trenutno resnično stanje, kako se sedaj počutite.