BOSTE Z NOVIM LETOM NADALJEVALI Z NEZDRAVO RAZVADO?

Boste z novim letom nadaljevali z nezdravo razvado? M.N.

                … Da, zakaj pa ne 🙂

                … Ne, raje bom nehal/a.

Vsak ima svojo razvado. Kaj pa je vaša razvada?

Hrana?  Kajenje?  Igre na srečo? Alkoholizem? Nakupovanje? Odvisnost od družbenih omrežij ali interneta? Kofeinska odvisnost? …

Vsi smo od nečesa odvisni. Vsi uporabljamo nekaj za odklop, da pozabimo na skrbi in težave. Po drugi strani pa preziramo odvisnike od alkohola ali kajenja in imamo slabo mnenje o njih, čeprav jih ne poznamo. Za njih radi rečemo: “škodijo sami sebi”,”gledajo samo nase”,”nikoli se ne bodo spremenili”, “nobene odgovornosti nimajo”.

Resnica

Zasvojenost pomeni vsako obnašanje ali vzorec, ki ga ponavljate kljub negativnim posledicam, ki jo ima bodisi na družabnem, finančnem, čustvenem ali psihičnem življenjskem področju.

Razlika med odvisnikom od alkohola ali drog in nami ostalimi je v tem, da se ostali poslužujemo bolj družbeno sprejemljivih načinov spoprijemanja z življenjskimi izzivi. Namesto, da pijemo in se drogiramo, preveč jemo, kadimo, pretiravamo s kavami ali delom in s telovadbo, da preženemo stres. Oboji smo si podobni  v tem, da smo obtičali v negativnem vzorcu razmišljanja, da nas je strah in da se trudimo po najboljših močeh.

Iskanje ugodja in izogibanje težavam

Dokler ne najdemo boljšega načina za spopadanje s težavami, se jim vsi poskušamo izogniti. Morda se ne napijemo ali drogiramo, ampak smo namesto tega odvisni od drugih stvari. Navajeni smo početi to, kar nam prinaša zadovoljstvo ter užitek in se izogibamo tistih stvari, ki nam prinašajo težave.

Kako to počnemo, je odvisno od posameznika. Poglejte okoli sebe. Vse povsod vidimo ljudi, ki imajo prekomerno telesno težo ali preveč stresa in so obremenjeni v službi. Zakaj je tako? Kaj si ljudje v življenju želimo? Zakaj si stalno želimo priti do prevelikih količin hrane, do družbenih omrežij, do materialnih dobrin in celo do nezdravih razmerij, kljub temu da nam vse to prinaša v življenje negativne posledice.

Posledica teh odvisnosti so prekomerna telesna teža, izguba povezave z ljudmi, ki so nam najbližji, zlomljeno srce in slabšanje zdravstvenega stanja. Kaj lahko naredimo, da bi to spremenili na boljše? Kako se izogniti zasvojenostim in pretrgati vaše navade? Kako bi postali bolj umirjeni, povezani s svojimi najbližjimi, brez želje, da bi se prenajedali s hrano, pili alkohol ali se zamotili z delom.

Ljudje smo si med sabo bolj podobni kot različni

Do tega zaključka sem prišla na podlagi izkušenj.  Ljudje mi namreč pripovedujejo o bolečih travmah in spominih, ki so se jim zgodile malo pred tem ko je nastopila njihova odvisnost. Niso se želeli soočati s težavo, ampak se je bilo lažje pretvarjati, da ne obstaja.

Ta odločitev pa ima za njih čez čas negativne posledice. Najprej moramo ugotoviti kdaj so se naše odvisnosti začele in kaj se je takrat dogajalo v našem življenju. Šele potem se lahko rešimo vpliva, ki ga imajo na nas. Lahko začnemo sprejemati težavo, bolečine ali izgubo in se bolj povežemo sami s sabo. Tako nadomestimo povezanost s stvarmi okoli nas. Najboljše orodje za reševanje preteklih izkušenj in za osvoboditev negativnih misli je tapkanje.

V nadaljevanju bomo šli čez preprost primer tapkanja, ki vam bo v podporo pri osvoboditvi od različnih odvisnosti, ki se pojavljajo v vašem življenju.

Tapkanje za osvobajanje od odvisnosti:

Začnemo na karate točki:

– Kljub temu, da imam odvisnost od …, se jo začnem osvobajati

– Kljub temu, da ne vem kako bi nehal/a … (jesti / kaditi / brskati po internetu)…, sem odprt/a za spremembe.

– Kljub temu, da ne vem kako in zakaj se je moja odvisnost začela, popolnoma sprejmem sebe in vse moje občutke.

Tapkanje resnice:

Na notranji strani obrvi: Ta odvisnost, ki me je obsedla.

Na zunanji strani očesa: Se mi tako močno upira.

Pod očesom: Vendar ne vem kako prenehati.

Pod nosom: Tako dolgo že to počnem.

Pod usti: Sploh se ne zavedam, da to počnem že polovico svojega časa.

Na ključnici: Sploh nisem prepričan/a ali želim s tem prenehati.

Na glavi: Saj s tem nikomur ne škodujem in delam samo to kar potrebujem.

Tapkanje možnosti:

Na notranji strani obrvi: Kaj pa če to ni res?

Na zunanji strani očesa: Kaj če s tem komu škodim?

Pod očesom: In ta nekdo sem jaz.

Pod nosom: Kaj če obstaja drug način, da bi postal/a zadovoljen/a.

Pod usti: Način, ki bi bil bolj zdrav in bi se dobro počutil/a.

Na ključnici: Kaj če bi sebe lahko zagledal/a na drugačen način?

Na glavi: Osvobojenega negativnih občutkov in starih navad.

Tapkanje afirmacij:

Na notranji strani obrvi: Pripravljen/a sem videti tisto, kar moram videti.

Na zunanji strani očesa: Ne vem kako prenehati z odvisnostjo, ampak sem pripravljen/a.

Pod očesom: Ozdraviti se starih spominov in izkušenj.

Pod nosom: Si oprostiti.

Pod usti: Prepoznati, da delam to kar najboljše znam s tem kar imam na razpolago.

Na ključnici: Varno je, da zdaj počnem stvari drugače.

Na glavi: Varno je, da zdaj vlagam energijo v skrb zase in sem pripravljen/a postati drugačna oseba.

Globok vdih in izdih.

Zavedajte se, da ste v tem trenutku varni. Vaša pomoč je zmeraj v bližini in bo na razpolago, ko jo boste potrebovali. Za individualne EFT terapije pišite na mojca@eft.si ali me pokličite na 051-780-724.

This entry was posted on 14 januarja, 2019, in blog. Bookmark the permalink.