Kaj je EFT oz. tapkanje?

EFT (Emotional Freedom Technique) oziroma tapkanje je tehnika doseganja čustvene svobode, sproščanja in zmanjševanja stresa. EFT terapija je kombinacija moderne psihologije in starodavne akupunkture. Namesto zabadanja igel uporabljamo tapkanje s prsti na akupunkturne točke, med tem pa smo osredotočeni na negativne občutke, ki jih čutimo. Pri tem sprostimo psihični stres in fizično bolečino. Ko uravnotežimo energijski sistem telesa, telo prevzame svojo naravno vlogo zdravljenja. EFT tehnika je enostavna, varna in naravna metoda. Deluje na zelo široki paleti različnih težav – poskusite jo lahko na vsem.

čustvaEFT temelji na spoznanju, da je vzrok vsakega negativnega čustva neravnovesje/motnja v energijskem sistemu telesa. Postopek je tak, da s prsti tapkamo (rahlo udarjamo) na določene akupunkturne točke na telesu ter medtem govorimo o neprijetnem spominu in o različnih neprijetnih čustvih. EFT terapija je kratek, učinkovit postopek pri katerem ni treba pripovedovati življenjske zgodbe, če tega ne želite. Deluje hitro in učinkovito, brez zdravil in njeni učinki so trajni.

Ker EFT temelji na odkritju, da neravnovesje/motnja v energijskem sistemu telesa povzroča težave oziroma motnje v telesnem in duševnem zdravju, lahko upravičeno sklepamo, da se telesno in duševno počutje izboljšata, ko to neravnovesje/motnjo odpravimo. To storimo s tapkanjem, in sicer s  stimuliranjem energijskih oziroma akupunkturnih točk po obrazu in zgornjem delu telesa. Na ta način s tapkanjem znižamo raven stresnega hormona kortizola, ki ima nalogo, da telo pripravi na obrambo pred nevarnostjo (boj, beg, ohromelost).

Upoštevajoč spoznanje, da imajo vsa negativna čustva isti vzrok, to je motnjo v energijskem sistemu telesa, si lahko predstavljamo, da za vsa negativna čustva obstaja ista rešitev. Zato je postopek tapkanja enak, pa naj gre za posttravmatsko stresno motnjo, strah, jezo, žalost, prenajedanje, pomanjkanje samozavesti v poslu, tremo pri športu …

ČE PROTI TEŽAVAM NIČ NE POMAGA, EFT VSE PREMAGA!

RAZVIJTE NOVE NAČINE RAZMIŠLJANJA

Da bi bolje razumeli, zakaj je tapkanje tako uspešno pri premagovanju jeze, strahov, posttravmatske stresne motnje (PTSM) in mnogih drugih težav, vam njegovo delovanje predstavljamo v nadaljevanju. Tapkanje ne zaustavi le stresnega odziva, temveč kombinacija stimuliranja akupresurnih točk med razmišljanjem o neprijetnem dogodku ali težavi spremeni limbični odziv.

Limbični sistem je del velikih možganov. Gre za predel v notranjosti možganov, ki obdaja vrhnji del medmožganov in možganskega debla. Odgovoren je tudi za čustvene reakcije, učenje in spomin.

Če se skoncentrirate na določen prizor ali dogodek in o njem razmišljate, kot to delamo na EFT terapijah, vznemiri limbični sistem ali »sproži» odziv. 

Ko tapkate in razmišljate o neprijetnem dogodku iz otroštva uporabljate zgoraj omenjeno različico – osredotočeno razmišljate o neprijetnem prizoru. EFT tapkanje pogosto zelo hitro spremeni način odzivanja limbičnega sistema.

Deluje pa tako. Ko razmišljate o nečem, kar je povzročilo v vas strah ali drug neprijeten občutek, se v amigdali sproži alarm.

Amigdali pravimo center za preživetje, saj sproži reakcijo boj/beg tako, da hipoma oceni nevarnost situacije. Zato sleherno vznemirjenje v celoti preplavi psiho in telo. Poleg tega se vsako zgodnje intenzivno vznemirjenje zapiše kot nezaveden čustven spomin.

S sočasnim tapkanjem amigdali sporočite, da se lahko izključi, čeprav je pretekla misel še vedno prisotna. S ponavljanjem hipokampus na koncu dojame: ta stvar, ki je bila predhodno shranjena kot »nevarna», v resnici ne predstavlja grožnje.

Naloga hipokampusa je, da organizira informacije in glede na okoliščine uravnava nekontrolirane reakcije amigdale. Povezave med hipokampusom in amigdalo se gradijo v prvih letih življenja. Če starši otroka ne pomirjajo ali če je odnos s starši za otroka nenehen vir stresa (strah, negotovost, nerazumevanje, zanemarjanje, zlorabe …), se povezava zgradi pomanjkljivo, zaradi česar ga amigdala še naprej burno preplavlja  s strahom in tesnobo.  Posledično se otrok (in pozneje odrasel človek) ne zmore pomirjati v stresnih ali kako drugače provokativnih situacijah.

Amigdala se nauči, da ne sproži alarma. Ostanete mirni in hipokampus to izkušnjo zdaj uvrsti med nenevarne. Hipokampus je del limbičnega sistema, ki nadzira miselne povezave. Predhodno vznemirjajoč dogodek ali stvar sedaj spada v skupino »nič takega». Ko boste naslednjič pomislili ali naleteli nanjo, amigdala ne bo sprožila alarma – in ne bo vas popadel stresni odziv.

Po opravljenem tapkanju za določeno težavo, se ljudje težave še vedno spomnijo, a ob njej ni več nobenih močnih čustev. To je zato, ker je limbični sistem arhiviral spomin med nevtralne, včasih pa celo med pozitivne izkušnje.

Preprosto povedano, razvijete lahko nove načine razmišljanja in dojemanja sveta. Ni vam treba obdržati starih, zakoreninjenih stališč.

 

KOMU JE TAPKANJE NAMENJENO?

Vsakemu (otrokom, mladim, starejšim…), saj so čustva ključni del naših življenj in vsi ljudje potrebujemo nekaj, da si olajšamo vsakdanji stres in da se potem lahko počutimo bolje. Če proti težavam nič ne pomaga, EFT vse premaga! Z EFT terapijo dosegamo odlične rezultate, sploh ko nastopijo resne težave kot so strahovi (strah pred vožnjo z avtomobilom, strah pred smrtjo, strah pred javnim nastopanjem, strah pred boleznijo, strah pred ponovnim paničnim napadom), depresija, slaba samopodoba, panični napadi, anksioznost, samomorilnost… Razbremenite se tudi različnih stresnih dogodkov, šokov in travm, ki ste jih doživeli v življenju in katerih posledice še vedno nosite v sebi.

 

EFT – TEHNIKA ČUSTVENE SVOBODE

EFT temelji na prepričanju, da je vzrok za vsa negativna čustva motnja v telesnem energijskem sistemu. Ko odpravite energijsko neravnovesje, kar naredite preprosto tako, da s konicami prstov nežno udarjate – tapkate po določenih energijskih točkah na telesu, vaš problem zelo hitro izgine-po zagotovilih ustanoviteljev metode v večini primerov že v nekaj minutah, v najslabšem primeru pa je potrebno od nekaj dni do nekaj tednov.

gary craig

Ustanovitelj EFT Gary Craig

Ustanovitelj tehnike EFT – Emotional Freedom Techniques, je Gary Craig. Tehnika EFT, izhaja iz dognanj dr. Roger-ja Callahana in njegove Terapije miselnega polja (Thought Field Therapy). Gary Craig pravi, da je bila tehnika EFT v osnovi razvita za reševanje čustvenih težav. Ker pa dolgotrajnejša ali intenzivna čustvena bolečina običajno povzroči tudi bolečine v telesu in bolezni, lajšanje čustvenih težav samodejno prinese tudi občutno izboljšanje fizičnega počutja.

ODKRITJE

Vzrok za vsa negativna čustva je motnja v telesnem energijskem sistemu.

Negativna misel ustvari “nekaj-bzzz” v našem energijskem sistemu (podobno kot slab signal povzroči “sneženje” na ekranu TV sprejemnika) in ta potem povzroči fizični in/ali čustveni odziv.

Lahko si predstavljate, da se vse zgodi v 3 korakih:

  1. negativna misel ustvari
  2. energijsko neravnovesje, ki potem povzroči
  3. negativno čustvo ali razpoloženje.

Teorija Gary-ja Craiga pravi, da imajo vsa NEGATIVNA ČUSTVA EN SAM VZROK. Tehnika EFT obravnava vsa, med seboj še tako različna negativna čustva na popolnoma enak način.

Tradicionalna terapija pelje klienta nazaj na dogodek ali misel in se na ta način trudi omiliti ter spremeniti njegov odziv – z drugimi besedami, spremeniti najprej miselnost in s tem spremeniti odziv.

Tehnika EFT uravnovesi telesni energijski sistem okrog te iste misli in s tem spremeni čustveni odziv.

Več o tej tehniki lahko izveste na naslovu (angleška spletna stran) www.emofree.com